vineri, februarie 01, 2008

Cea mai complicata operatie preistorica pe creier din Europa s-a realizat pe teritoriul Romaniei

Cea mai complicata operatie preistorica pe creier din Europa s-a realizat pe teritoriul Romaniei.

Dovezile arheologice ale unor astfel de interventii sunt extrem de rare in lume. Un lucru e sigur. In urma cu mai mult de 4.500 de ani, in zona Apusenilor, o femeie a supravietuit unei operatii pe creier, iar medicul a folosit o tehnica ireprosabila.

Acum aproape 35 de ani, arheologii au descoperit in apropierea localitatii Livezile, din judetul Alba, resturile unui schelet uman datand de la inceputul Epocii Bronzului. La restaurare, specialistii au avut o surpriza.

Horia Ciugudean, cercetator la "Muzeul National al Unirii" din Alba Iulia a declarat: "In anii '80, cand s-a facut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat ca ea prezinta un orificiu creat artificial, printr-o interventie umana. Nu obtii o astfel de retezare perfecta printr-o o lovitura cu o de sabie de bronz."

Specialistii au stabilit ca pacienta a fost o femeie in varsta de aproximativ 35 de ani. Probabil ca ea ocupa o pozitie sociala importanta.

Operatia este cunoscuta sub numele de trepanatie, adica deschiderea cutiei craniene. Probabil ca interventia a avut ca scop drenarea unei infectii.

"Cel care a facut aceasta interventie nu numai ca a facut-o de o maniera tehnica ireprosabila, dar operatia a reusit si pacientul a supravietuit", a mai declarat Horia Ciugudean.

In urma cu cateva zile, la Alba Iulia a sosit rezultatul expertizei efectuate de un grup de antropologi scotieni. Acestia confirma ca este vorba despre o interventie chirurgicala. Mai mult, ca dimensiuni, este cea mai complicata operatie de acest gen descoperita pana acum in Europa.


Preluare de pe realitatea.net si romantica.ro

Un comentariu:

BUzz spunea...

Da, se cheama operatie chirurgicala a la CNSAS. Pacientul il reprezinta o natiune intreaga iar obiectivul interventiei consta in musamalizarea urmelor de constiinta.